De bonobo lijkt van alle apen het meeste op de laatste aapachtige voorouder van de mens, zo blijkt uit een nieuwe studie. 

Het spierstelsel van de bonobo is weinig veranderd sinds de soort zich acht miljoen jaar geleden afsplitste van de laatste gedeelde voorouder van mens en aap.

Bonobo’s staan anatomisch gezien dan ook dichter bij de mens dan chimpansees.

Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Scientific Reports.

Spieren

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door onderzoek op zeven bonobo’s, die in de afgelopen jaren zijn gestorven in de dierentuin van Antwerpen. Het was volgens hoofdonderzoeker Bernard Wood een unieke kans om het lichaam van de apen te bestuderen. De bonobo is namelijk een beschermde diersoort en kan in het wild moeilijk worden bestudeerd. 

Bij het onderzoek richtten de wetenschappers zich vooral op het spierstelsel. De spieren van de apen werden vergeleken met de anatomie van menselijke spieren en die van chimpansees.

DNA

Het spierstelsel van de bonobo blijkt in verhouding tot dat van de chimpansee en de mens het minste te zijn veranderd in de loop van de evolutie.  “We kunnen ze dus beschouwen als een soort levende voorouder”, aldus Woods op nieuwssite Phys.org.

De wetenschappers willen met de studie beter in kaart brengen wat mensen onderscheidt van andere primaten. De resultaten kunnen volgens Woods nieuwe inzichten bieden in de menselijke anatomie. Deze bevindingen kunnen uiteindelijk van pas komen in de gezondheidszorg.