Het parlement in Taiwan heeft woensdag een wet goedgekeurd die een einde moet maken aan de consumptie van honden en katten. De regering probeert met verschillende maatregelen het dierenwelzijn op het eiland te verbeteren.

Er komt ook een verbod op de verkoop of het bezit van honden- en kattenvlees. Overtreders riskeren een boete van enkele duizenden euro's, aldus AFP.

Op het doden of mishandelen van dieren komt een hogere boete en zelfs een gevangenisstraf te staan. Volgens een parlementariër laat de nieuwe wetgeving zien dat "Taiwan hoge standaarden heeft voor dierenwelzijn". 

Net als op het Chinese vaste land, was honden- en kattenvlees tot een aantal decennia geleden een delicatesse in Taiwan. De laatste jaren liep de consumptie echter flink terug. 

Volgens het parlement was de wettelijke bescherming van dieren nodig nadat op internet een aantal video's was verschenen waarin dieren werden mishandeld. Zo moest het leger onlangs excuses maken voor een video waarin te zien is hoe militaire een straathond doodslaan. Het filmpje leidde tot protesten.