Wolven worden op veel plekken in de wereld tammer, omdat ze dicht in de buurt bij mensen leven. 

Wolven in Noord-Amerika, Europa en Azië voeden zich vaker met vee en jagen steeds minder op wilde prooien. Ook hun sociale gedrag verandert: ze vallen nauwelijks nog mensen aan.

Mogelijk ondergaan de wilde dieren een domesticatieproces waardoor ze zullen evolueren tot een nieuwe hondensoort.     

Dat melden Australische onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Bioscience.

Leeuwen

De wetenschappers van de Universiteit van de Deakin Universiteit in Melbourne analyseerden een groot aantal studies waaruit blijkt dat carnivoren tammer worden als ze in de buurt van mensen leven. Dat geldt bijvoorbeeld voor vossen in Israël, leeuwen in India en beren in Noord-Amerika. 

Deze dieren leven gedeeltelijk van afval in steden en tolereren mensen daardoor dicht in hun buurt. De wilde leeuwen in India zijn inmiddels zelfs te bezoeken door toeristen.

Voedsel

Wolven lijken dezelfde ontwikkeling door te maken. Hoofdonderzoeker Thomas Newsome zocht uit dat het dieet van grijze wolven wereldwijd al voor 32 procent uit voedsel bestaat dat eigenlijk voor mensen is bedoeld. De dieren trekken dan ook steeds vaker naar bewoonde gebieden.

Zo eten wolven in Spanje en Griekenland vooral varkens, geiten en paarden die op het land van boeren leven. De dieren vallen  nauwelijks mensen aan en zullen mogelijk vaker met honden gaan paren.

Newsome trekt daaruit de conclusie dat grijze wolven in door mensen bevolkte gebieden zich genetisch zullen afsplitsen van hun soortgenoten in afgelegen natuurgebieden. Op nieuwssite Science Now verklaart hij: “mogelijk zien we een nieuw soort hond ontstaan.”