Een poppetje van de Duitse kerkhervormer Maarten Luther is het meest verkochte miniatuurspeeltje van Playmobil ooit.

Met ongeveer 750.000 verkochte exemplaren heeft Luther het record van het Darth Vader-poppetje verbroken, meldt de Süddeutsche Zeitung

Het plastic poppetje is een populair geschenk onder protestanten in Duitsland. Ook de viering van het Lutherjaar dit jaar, helpt de verkoop. Het begin van de reformatie is dit jaar vijfhonderd jaar geleden.

Luther gaat voor ongeveer 24 euro per tien stuks over de toonbank. "Geen kerkbijeenkomst zonder het Luther-poppetje", schrijft de krant.

Mascotte

"De verkoop gaat door het dak", zegt Yvonne Coulin tegen de Süddeutsche Zeitung. Zij is directeur van het bureau voor toerisme in Neurenberg en bedacht het poppetje samen met Playmobil in 2015.

De plastic Luther moest een gemeenschappelijke mascotte worden voor de steden in Duitsland waar hij woonde en werkte tijdens zijn leven (1483-1546).

Het bureau van Coulin krijgt continue vragen over de vrouw van Luther, Katharina von Bora, die niet in plastic is gegoten. Waarschijnlijk gaat zij geen Playmobil evenbeeld krijgen: "Dat kunnen we niet aan", zegt Coulin.