Oppassers van de olifanten in de dierentuin van het Duitse Hannover zijn ernstig in verlegenheid gebracht door heimelijk gemaakte filmpjes van de organisatie voor dierenrechten Peta.

Daarop is te zien hoe de oppassers jonge olifanten mishandelen om ze te dwingen kunstjes te doen, aldus Duitse media dinsdag.

Peta hing in de herfst vorig jaar stiekem camera's op in het olifantenverblijf. De opnamen laten zien hoe oppassers de dieren met speciale haken slaan om ze aan te leren om voedsel te bedelen.

Ook tilt een oppasser een dier aan de hals omhoog waarop het olifantje krijst. Een ander dier wordt op zijn kop geslagen. De dieren worden bedreigd en geslagen om ze bijvoorbeeld aan te leren op hun achterste te gaan zitten.

''De olifanten in Hannover leven met aangeleerde hulpeloosheid en dagelijkse angst'', constateert Peta. De leiding van de dierentuin zegt op de filmpjes geen klappen te herkennen, maar alleen het gebruik van de speciale haken. De dieren moeten worden getraind omdat ze dan ook meewerken bij medische problemen, aldus de dierentuin.