Zondag 22 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
zwart gat

Astronomen proberen zwart gat te fotograferen

Een internationaal team van astronomen probeert vanaf deze week een zwart gat te fotograferen. 
Door NU.nl/Dennis Rijnvis

Door acht telescopen op vier continenten te laten samenwerken hopen de wetenschappers het zwarte gat in het centrum van de Melkweg voor het eerst in beeld te brengen. Dat meldt de Max Planck Society.

Tot nu toe is het sterrenkundigen nog nooit gelukt om een zwart gat te fotograferen.

Schaduw

De fotosessie wordt uitgevoerd met telescopen in Mexico, Spanje, Chili, Arizona, op Hawaï en op de Zuidpool.

De astronomen zullen het zwarte gat niet direct in beeld brengen, ze proberen de 'schaduw' van het ruimteobject te fotograferen. Zwarte gaten zuigen materie en gassen op uit hun omgeving. Vlak voordat deze gassen worden opgeslokt, raken ze verhit en lichten ze op tegen de achtergrond van het zwarte gat.

Daardoor is het mogelijk om de donkere rand van een zwart gat vast te leggen met telescopen. 

Golfbal

Makkelijk wordt het fotoproject echter niet. Het zwarte gat in het centrum van de Melkweg staat op 27.000 lichtjaar afstand van de aarde en heeft een doorsnee van 50 miljoen kilometer. Volgens de onderzoekers is het alsof ze een golfballetje op de maan proberen te fotograferen.

De wetenschappers zullen elke nacht ongeveer 2 petabyte aan beeld verzamelen. Dat is ongeveer evenveel data als op een half miljoen dvd's past. Waarschijnlijk zullen de astronomen zeker een jaar nodig hebben om de eerste geslaagde foto's te maken.

Aanbevolen artikelen