Gilbert Baker, de bedenker van de gekleurde LGBT-vlag is donderdagnacht in zijn slaap overleden op 65-jarige leeftijd, aldus The San Fransisco Chronicle.

Baker kwam met het idee voor de vlag in 1978 om de vrijheidsdag voor homoseksuelen te vieren in de stad, een voorloper van de 'pride' parades.

De oorspronkelijke vlag bestond uit acht kleuren. Elke kleur stond voor een ander aspect van de mensheid. Roze voor seksualiteit, rood voor leven, oranje voor genezing, geel voor zonlicht, groen voor natuur, turquoise voor kunst, indigo voor harmonie en violet voor de menselijke geest.

Later werd de vlag aangepast door twee kleuren te verwijderen: roze en indigo. Turquoise is blauw geworden.

Volgens Baker wilde hij het idee van diversiteit en samenhang overbrengen met "iets van de natuur dat het menselijke recht van seksualiteit vertegenwoordigt". "Ik besloot dat we een vlag moesten hebben. Een vlag als een symbool, dat wij mensen zijn, een volksstam misschien wel."

"En vlaggen staan ook voor macht", liet Baker weten. "Dus het is zeer geschikt." De vlag is in 2015 ook aangeschaft door het Museum of Modern Art in New York, dat de creatie een "krachtige mijlpaal op het gebied van design" noemde.