De vermeende laatste rustplaats van Jezus, de Heilig Grafkerk in Jeruzalem, staat op instorten, waarschuwen Griekse wetenschappers die waren betrokken bij een net afgeronde renovatie.

Het team van de Nationale Technische Universiteit van Athene heeft tegen National Geographic gezegd dat de fundamenten van het complex waarin het heiligdom huist niet in orde zijn. Er moet op korte termijn een tweede renovatie plaatsvinden om instorting te voorkomen, concluderen de wetenschappers.

"Wanneer er een probleem optreedt, zal dat geen langzaam proces zijn, maar een catastrofe", zei teamhoofd Antonia Moropoulou.

De Griekse wetenschappers zeggen dat er tien maanden en zes miljoen euro nodig zijn om de fundering te verstevigen. 

Het team was eerder betrokken bij de restauraties van de Akropolis in Athene en de Hagia Sofia in Istanbul.

Tunnels

In de Heilig Grafkerk worden de resten van een grot omsloten door de Edicule, een klein gebouw uit de 19de eeuw. De grot is sinds ten minste de vierde eeuw na Chr. een bedevaartsoord, omdat het de tombe van Jezus Christus zou zijn geweest.

Tijdens de 3,5 miljoen euro kostende restauratie van de Edicule en de ronde zaal er omheen bleek dat het grafcomplex voor een groot deel is gebouwd op een onstabiele fundering. Die bevat onder andere de verkruimelde resten van oudere gebouwen en is vergeven van groeven en tunnels.

De Heilig Grafkerk werd woensdag weer geopend voor publiek, na negen maanden gesloten te zijn geweest. Jaarlijks bezoeken zo'n vier miljoen mensen de tombe, die wordt beschouwd als het belangrijkste heiligdom van het christelijk geloof.