Mannelijke koekoeken herkennen hun naaste buren aan hun gezang, zo blijkt uit een nieuwe studie. 

Als de vogels de roep horen van soortgenoten die niet in hun buurt leven, reageren ze agressief. Geluiden van koekoeken uit hun eigen territorium beantwoorden ze met toleranter gedrag.

Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Animal Behavior.

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door met geluidsrecords het gezang van wilde koekoeken in Hongarije op te nemen. De vogels waren ook uitgerust met een GPS-chip, zodat precies kon worden bepaald waar ze leefden.

Agressief

Uiteindelijk speelden de onderzoekers bij de nesten van verschillende koekoeken geluidsopnames af van soortgenoten, die dichtbij of verder weg leefden.

De vogels bleken vooral agressief te reageren als ze geluiden hoorden van andere koekoeken die niet in hun buurt leefden. In dit geval kwamen ze vaak agressief op de luidspreker af en begonnen ze terug te roepen. Als koekoeken gezang hoorden van soortgenoten die in hun eigen territorium leefden, liepen ze ook naar de luidspreker, maar vertoonden ze geen agressief gedrag. 

Parasitair

Het onderzoek toont volgens hoofdonderzoeker Mark Hauber aan dat de roep van koekoeken bij elk individu uniek is, ook al zingen alle vogels eenzelfde soort melodie (die klinkt als goe-koeh). "Het herkennen van liedjes is dus niet noodzakelijk om vrienden van vijanden te onderscheiden", aldus Hauber op nieuwssite EurekAlert.  

Koekoeken zijn parasitaire vogels. Ze leggen hun eieren in de nesten van andere vogelsoorten en laten de jongen door deze vogels verzorgen.