De favoriete planten van de eerste bewoners van het Amazonegebied komen nu nog steeds bijzonder veel voor in het regenwoud. 

In sommige delen van het Amazonegebied bestaat de begroeiing voor 61 procent uit planten die vermoedelijk duizenden jaren geleden al zijn gedomesticeerd door oude volken. 

Deze plantensoorten groeien dan ook vooral op plekken waar al mensen woonden voordat het regenwoud werd bezocht door Europese ontdekkingsreizigers zoals Columbus.

De Nederlandse onderzoeker Hans ter Steege publiceert deze conclusie in het wetenschappelijk tijdschrift Science.

Dominant

Ter Steege en zijn collega's van het Naturalis Biodiversity Center in Leiden analyseerden eerdere onderzoeksgegevens naar bomen- en plantensoorten op 1091 plekken in het Amazonegebied.

Ze ontdekten dat op veel van deze plekken twintig plantensoorten zeer dominant zijn. Deze soorten zijn in het verre verleden waarschijnlijk gedomesticeerd door mensen.

Ze komen namelijk vooral voor in gebieden waar duizenden jaren geleden al inheemse volken woonden. Mogelijk zijn sommige van de soorten zelfs ooit geplant door de oorspronkelijke bewoners van het regenwoud.

Verbaasd 

"Het effect dat deze mensen uit het precolumbiaanse hebben gehad op het regenwoud is veel sterker dan tot nu toe werd gedacht", verklaart Ter Steege op de nieuwssite Science Now. "Ik was echt verbaasd door de uitkomsten van het onderzoek."

De studie geeft echter nog geen antwoord op de vraag wanneer de gedomesticeerde soorten het Amazonegebied precies zijn gaan domineren. Meer onderzoek is dan ook noodzakelijk.