Het geluid van krassende nagels over een schoolbord roep een unieke emotie op bij mensen, zo melden Spaanse wetenschappers in een nieuwe studie. 

Als mensen het gekras horen, gaat hun hart eerst iets langzamer kloppen en daarna veel sneller. Na ongeveer zes seconden is hun hartslag weer normaal.   

Dit hartslagpatroon is uniek in vergelijking met de reacties die het menselijk lichaam vertoont op andere geluiden die walging of afkeer oproepen.

Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Madrid in het wetenschappelijk tijdschrift Frontiers in Psychology.

Woord

De wetenschappers kwamen op het idee voor de studie, omdat er in Spaans een woord is voor het onplezierige geluid van krassende nagels op een schoolbord. Spanjaarden noemen het gevoel dat het gekras oproept 'grima'. In het Duits, Engels of Nederlands is er geen vergelijkbaar woord.

Om te bepalen of 'grima' een emotie is of een reflex, stelden de onderzoekers tientallen proefpersonen bloot aan opnames van krassende nagels op een schoolbord. Soms kregen de deelnemers aan het experiment de opdracht om het geluid te negeren.

Opvallend genoeg lukte dat. Als proefpersonen hun reactie op 'grima' probeerden te onderdrukken, hadden ze er minder last van. Dat bewijst volgens de wetenschappers dat het geluid geen reflex is (want reflexen kun je niet of nauwelijks onderdrukken), maar een emotie.

Piepschuim

Tijdens het experiment werd ook hartslag van de proefpersonen opgenomen, zo meldt nieuwssite New Scientist. In de zes seconden na het horen van krassende nagels op een schoolbord steeg het hartslagritme van mensen veel sterker dan na het horen van andere geluiden die als onplezierig worden ervaren, zoals gepiep of gekraak. 

De bijzondere reactie van het hart suggereert volgens de onderzoekers dat grima een unieke emotie is.

Overigens kan grima' niet alleen worden opgewekt door geluiden zoals krassende nagels op een schoolbord. Sommige proefpersonen kregen het gevoel ook bij aanrakingen van zachte materialen zoals sponzen of piepschuim.