De Turks-Duitse journalist Deniz Yücel van het Duitse dagblad Die Welt werd maandag officieel vastgezet in Turkije. Hij zat al bijna twee weken in voorlopige hechtenis. 

Dit meldt NRC Handelsblad

Een rechtbank in Istanbul besloot maandag dat Yücel officieel gearresteerd mag worden. De journalist kan daarbij een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar opgelegd krijgen.

Gehackte e-mails

Dertien dagen geleden werd Yücel vastgezet, nadat hij zich vrijwillig meldde voor verhoor bij de rechtbank.

De aanleiding voor het verhoor was de berichtgeving van Yücel over gehackte e-mails van de Turkse minister van Energie. Dit is Berat Albayrak, de schoonzoon van premier Erdogan.

De e-mails werden eind vorig jaar door het platform Wikileaks gelekt. Albayrak heeft nooit een uitspraak gedaan over de authenticiteit ervan.

Hard optreden

Door zijn berichtgeving over de e-mails zou Yücel volgens de Turkse regering de indruk hebben gewekt dat Albayrak te linken is aan de Islamitische Staat.  

Om die reden betichten de Turkse autoriteiten Yücel van het verspreiden van "terreurpropaganda" en van het aanzetten tot haat, meldt zijn krant Die Welt

Sinds de mislukte couppoging van vorig jaar treedt de Turkse regering hard op tegen journalisten. Yücel is volgens Die Welt  de eerste Duitse correspondent die is opgepakt, vanaf het moment dat premier Erdogan aan de macht kwam in 2004. 

De Duitse journalistenvakbond verzoekt Turkije nu dringend om de journalist vrij te laten.