De monumentale Laurenskerk in Rotterdam krijgt na een halve eeuw eindelijk twee nieuwe glas-in-loodramen. De speciale ontwerpen werden al in de jaren zestig gemaakt, maar het plaatsen van de ramen ging toen niet door.

De officiële onthulling van de twee ramen, ontworpen door de Nederlandse kunstenares Gunhild Kristensen, vindt op 5 maart plaats, laat een woordvoerder van de kerk weten.

Waarom de twee gebrandschilderde ramenin de jaren zestig niet werden gemaakt, is niet duidelijk. Samen met een derde, wel geplaatst exemplaar verbeelden de twee ramen het Pinkster-verhaal. Mogelijk was de kunstenares ontevreden over de productie van het eerste raam, maar ook geldgebrek kan een rol hebben gespeeld.

Daarnaast kan het zijn dat het kerkbestuur onder druk van strenge gelovigen heeft besloten toch af te zien van het ontwerp van een vrouw.

Symbool wederopbouw

Na de dood van Kristensen in 2002 werd in haar archief het ontwerp van de andere twee ramen gevonden.  In overleg met haar familie heeft de Laurenskerk alsnog de kunstwerken gerealiseerd. Zij zijn op 5 maart ook bij de onthulling van de ramen aanwezig.

De gotische Laurenskerk in het centrum van Rotterdam is voor veel Rotterdammers één van de symbolen van de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog. De drie glas-in-loodramen moesten een cruciaal onderdeel vormen van de renovatie na het bombardement.

De Laurenskerk heeft de afgelopen jaren fondsen geworven om de twee gebrandschilderde ramen alsnog te maken.