Een in de diepzee levende inktvis heeft ogen van verschillende grootte om beter te kunnen jagen, zo blijkt uit een nieuwe studie. 

De inktvissen van het geslacht Histioteuthis heeft één groot uitpuilend oog en een kleiner oog van normale grootte.

Vermoedelijk gebruikt het dier het grote oog om de silhouetten van prooien in het licht boven zich te onderscheiden. Het kleine oog dient om lichtgevende organismen in de diepte te zien.

Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Philiosophical Transactions of the Royal Society B.

Onderzeeërs

Inktvissen uit de Histioteithis-familie leven op 100 tot 200 meter diepte. De wetenschappers van Duke University bestudeerden 161 filmpjes van de dieren, die in de loop van 26 jaar zijn gemaakt met op afstand bestuurbare onderzeeërs.

De twee ogen van verschillende grootte in de kop van de dieren zijn volgens hoofdonderzoekster Kate Thomas fascinerend. "Je kan er niet naar kijken zonder je af te vragen waar ze voor dienen", verklaart ze op nieuwssite Phys.org

Uit de beelden blijkt dat de inktvissen meestal met hun staart naar boven zwemmen met hun kop licht gebogen, zodat hun grote oog altijd naar boven is gericht. Het kleine oog staart naar beneden.

Evolutie

Door die verschillende functies hebben beide ogen waarschijnlijk een ander formaat gekregen in de loop van de evolutie. Uit berekeningen van de wetenschappers blijkt namelijk dat grote ogen beter geschikt zijn om onderwater tegen zonlicht in te kijken. Ogen die in de diepte van de oceaan staren, functioneren niet beter als ze groter zijn. 

"Dat is waarschijnlijk de reden dat deze bijzondere eigenschap is ontstaan bij de inktvissen", aldus Thomas op nieuwssite New Scientist.