'Lijger' geboren in rondreizend circus

In een rondreizend Russische circus is een zeldzame 'lijger' geboren. Dat is een kruising tussen een mannetjesleeuw en een vrouwtjestijger.

In de natuur komt die kruising niet voor.

De bijzondere welp is gezond en levendig. Hij krijgt geitenmelk te drinken en heet Tsaar. Volwassen exemplaren kunnen 3,5 meter lang worden en 400 kilo wegen.

''Ze waren heel eenzaam'', zei directeur Erik Airapetjan in de Russische media over het besluit de 'tochtige' tijger en de 'lustige' leeuw bij elkaar in een hok te zetten.

Het circus heeft ter overwintering zijn tenten opgeslagen, letterlijk, in Kamensk-Sjachtinski, in de regio Rostov. De levende have is te zien in een soort dierentuin. Half februari gaat de karavaan met de lijger als trekpleister weer op tournee.

Dierenleed

Dierenrechtenorganisaties zijn zeer kritisch over het fokken van lijgers. Directeur Simone Echhardt van stichting SPOTS, die zich inzet voor wilde en bedreigde kattensoorten, zegt tegen NU.nl: "Achter de fok van lijgers en andere kruisingen zit een wereld vol dierenleed. De levensduur van lijgers is slechter en ze zijn vaak ongezonder door de onnatuurlijke fok."

Volgens Eckhardt is een bijkomend probleem dat de kruisingen vaak groter zijn dan de beide ouders. Dat zorgt voor complicaties tijdens de bevalling. "Het komt regelmatig voor dat de tijgerin overlijdt."

Lees meer over:
Tip de redactie