Kandidaten met zelfde naam zorgen voor problemen met stemmen in Japan

De inwoners van de Japanse stad Karatsu City mogen zondag stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen, maar er is verwarring ontstaan: twee kandidaten hebben precies dezelfde naam. 

De zittende kandidaat Shigeru Aoki neemt het op tegen de andere Shigeru Aoki. Voor de namen worden exact dezelfde Japanse tekens gebruikt. 

Beide kandidaten komen uit dezelfde buurt en doen als onafhankelijke kandidaat mee aan de verkiezingen, waardoor op het stembiljet ook geen onderscheid gemaakt kan worden tussen de twee op basis van partij.

De twee hebben soortgelijke werkervaring. Eén Aoki heeft gewerkt bij een bouwbedrijf, terwijl de andere Aoki een bouwbedrijf bezit. En zelfs hun campagne bevat veel overeenkomsten. 

Met campagneposters proberen de kandidaten het verschil wel duidelijk te maken. Zo staat groot de leeftijd afgebeeld of het woord 'zittende' of 'nieuwkomer'.

Kiescommissie

Toch halen Japanse kiezers de twee kandidaten door elkaar. Zo stapten aanhangers per ongeluk binnen bij het hoofdkwartier van de verkeerde kandidaat.

Mensen die hun stembiljet inleveren moeten naast de naam ook iets opschrijven waardoor duidelijk wordt welke Aoki ze kiezen. Als voorbeeld stelt de kiescommissie dat de leeftijd naast de naam opgeschreven mag worden. Ook wordt "die met een bril" of "die afgestudeerd is aan de Universiteit van Fukuoka" goedgekeurd. Subjectieve teksten zoals "de slimmere" worden afgekeurd.

Alle stembiljetten waarop enkel de naam Shigeru Aoki staat geschreven, worden eerlijk verdeeld onder beide kandidaten.

Lees meer over:
Tip de redactie