Verzorgers in de dierentuin van San Diego staan voor de zware taak een Rodriguesvleerhond (Pteropus rodricensis) groot te brengen. De moeder van deze zeldzame vleermuis, die zich voedt met tropisch fruit, overleed tijdens de bevalling. 

De zeldzame vleerhond overleed op de operatietafel, ze beviel door middel van een keizersnede. Het mannelijke jong heeft voortdurende zorg nodig. Hij krijgt om de twee uur te eten, wordt schoon gehouden, geknuffeld en tot spelletjes verleid.

Het diertje, dat een vleugelspanwijdte van gemiddeld 90 centimeter kan bereiken, verblijft totdat hij zich bij zijn soortgenoten kan voegen in een couveuse bij een temperatuur tussen de 29 en 32 graden. "Hij is lekker pittig, niet bang ons te laten weten wat hij wil en erg speels", zei woordvoerster Kimberly Millspaugh.

Deze bedreigde vleerhonden komen alleen voor op Rodrigues, een eiland in de Indische Oceaan ten oosten van Madagascar. Een cycloon heeft in 2003 een groot deel van hun leefgebied verwoest. De San Diego Zoo is daarom begonnen met een fokprogramma om de soort te redden.