Miljoenen vogels vliegen verschrikt weg door harde vuurwerkknallen tijdens de jaarwisseling, dat meldt Vogelbescherming Nederland dinsdag op de website Nature Today.

Door nieuwe radartechnieken heeft de Vogelbescherming vastgesteld dat rond middernacht in heel Nederland miljoenen vogels opvliegen. "Zo reageren bijvoorbeeld veel watervogels op het vuurwerk, waarvan er dan twee miljoen in Nederland zijn."

Op de weerradar in De Bilt is haarscherp te zien dat grote aantallen watervogels binnen een straal van veertig kilometer om De Bilt na 00.00 uur in beweging komen. "Op sommige plekken vliegen er meer dan duizend vogels per vierkante kilometer op. Totaal verstoord vliegen ze op tot gemiddeld vijfhonderd meter hoogte. Soms tot wel een half uur of langer blijven ze in de lucht", aldus de Vogelbescherming.

Veel vogels vliegen door de onrust richting onbewoonde gebieden als het IJsselmeer, de Waddenzee en de Noordzee. Rond 1.00 uur 's nachts zijn de meeste vogels weer terug op de grond.

Het effect op de dieren is volgens de Vogelbescherming "overduidelijk en niet positief". De vogels ondervinden veel stress door de schrikreactie en ze verbruiken meer energie dan normaal vanwege het onverwachte vliegen. Ook wijst de Vogelbescherming op de gevaren, want niet alle vogels kunnen goed navigeren in het donker. "In blinde paniek komen ze in botsing met gebouwen of hoogspanningskabels."