Hafniumcarbide is het meest hittebestendige materiaal ter wereld, dat hebben Britse wetenschappers vastgesteld. 

De verbinding tussen het scheikundige element hafnium en koolstof smelt pas bij een temperatuur van 3985 graden Celsius.

Het materiaal is daardoor geschikt voor het ontwikkelen van supersonische ruimtevaartuigen en onderdelen voor kernreactoren.

Dat melden Britse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Scientific Reports.

Lasers

De wetenschappers van het Imperial College in Londen kwamen tot hun bevindingen door hafniumcarbide in een laboratorium net zo lang te verhitten met lasertechnologie totdat het materiaal begon te smelten. De temperatuur moest daarvoor oplopen tot bijna 4000 graden Celsius. Geen enkel ander materiaal ter wereld is zo hittebestendig.

De onderzoekers testten ook het smeltpunt van tantalumcarbide, een chemische verbinding die bleek te smelten op een temperatuur van 3768 graden Celsius.

Dampkring

Met hafniumcarbide en tantalumcarbide kan mogelijk een nieuwe generatie van supersonische ruimtevaartuigen worden gebouwd

Hittebestendige materialen zijn vooral nodig voor het moment waarop ruimteschepen door de dampkring moeten vliegen. "De frictie die daar ontstaat bij snelheden boven Mach 5 zorgt voor zeer hoge temperaturen", verklaart hoofdonderzoeker Omar Cedillos-Barraza op nieuwssite Phys.org.

"De nieuwe bevindingen laten zien dat hafniumcarbide en tantalumcarbide veel meer hitte kunnen weerstaan dan we tot nu toe dachten", aldus Cedillos-Barraza. "De materialen komen vooral van pas bij de bouw van ruimtevaartuigen die als een vliegtuig door de atmosfeer zullen vliegen en daarna hypersonische snelheden kunnen bereiken in de ruimte."