Roofdieren zoals vossen brengen het aantal teken in een natuurgebied omlaag. Daarmee slinkt ook het risico op de ziekte van Lyme.

In gebieden met bijna geen roofdieren leven tien tot twintig keer meer teken dan in gebieden met roofdieren, zo ontdekte ecoloog Tim Hofmeester volgens de Volkskrant

De ecoloog verklaart het verschil met de aanwezigheid van muizen. De larven van teken zitten op muizen en muizen houden zich gedeisd in gebieden met roofdieren.

De opvatting dat er een verband is tussen aantallen teken en aantallen roofdieren, is volgens Hofmeester maar deels waar. De verspreiding van de teek heeft volgens hem voor een groot deel te maken met de toename van het percentage bos in Europa. Bossen zijn de ideale leefomgeving voor de teek.

De gedachte dat teken te bestrijden zijn door op roofdieren te jagen, gaat niet op volgens de ecoloog. Beter kunnen speel- en recreatiebossen met hekken worden afgesloten voor herten en reeën, die wel teken verspreiden. Binnen een paar jaar zouden er dan nauwelijks nog teken zijn.