Plastic afval in zeewater geeft een geur af die hongerige vogels doet denken dat het om voedsel gaat.

De geur ontstaat door een chemische reactie, blijkt uit een onderzoek dat werd gepubliceerd in Science Advances. Zeevogels als albatrossen of pijlstormvogels eten soms stukjes plastic, vaak met de dood tot gevolg. 

In het zeewater krijgt plastic de geur van rottend zeewier. Dit komt door dimethylsulfide, een organische zwavelverbinding die ontstaat doordat plankton wordt afgebroken in de oceaan. Deze minuscule stukjes plankton blijven vervolgens plakken aan het plastic.

Volgens de wetenschappers doet deze 'rottende' geur de vogels denken dat het om voedsel gaat. Daarom happen ze naar de stukjes die ze van ver ruiken. "Deze zeevogels gebruiken geur om zich te oriënteren en om voedsel te vinden", aldus een van de wetenschappers. "Ze worden nu eigenlijk voor de gek gehouden door de lucht."

Plastic in zee vormt een steeds groter milieuprobleem. Bijna een kwart miljard ton aan plastic afval is aangetroffen in de oceanen in 2014. Circa 90 procent van de zeevogels hebben plastic gegeten, bij een gedeelte van de vogels blijven er ook stukjes in de maag zitten.