De 20-jarige Mats Valk uit Amstelveen heeft het wereldrecord Rubiks kubus-oplossen gebroken. Tijdens het Jawa Timur Open-evenement in Indonesië loste hij de puzzel binnen 4,74 seconden op.

Valk verbrak hiermee het wereldrecord dat vorige jaar door een Amerikaanse tiener werd gevestigd. Lucas Etter (14) was de eerste mens ter wereld die de Rubiks kubus binnen vijf seconden in de juiste volgorde draaide.

Een Rubiks kubus is een puzzel in de vorm van een kubus. Elk zijvlak bestaat uit drie vlakjes van drie blokjes die elk dezelfde kleur moeten hebben. De blokjes kunnen zowel horizontaal als verticaal worden gedraaid. De winnaar moet de kubus vanuit een willekeurige startpositie terug draaien zodat alle vlakken dezelfde kleur hebben.

Het eerste record Rubiks kubus-oplossen werd gevestigd in 1982. Toen deed de toenmalige recordhouder er 22,95 seconden over om de puzzel op te lossen. De recordhouders doorzien op een ingenieuze manier de algoritmes die leiden tot het terugbrengen van de vlakken in hun startpositie.