Australië rekent vanaf januari 2017 een backpackersbelasting. Door de regeling is het als reiziger niet langer mogelijk om belastingvrij geld te verdienen in het land.

Toeristen in Australië mogen volgens de huidige wet tot 18.000 Australische dollars (ongeveer 12.000 euro) belastingvrij verdienen, pas daarna wordt belasting ingehouden. Dit kon met de work-and-travel visa.

Het parlement heeft nu gekozen om een belastingtarief van 19 procent in te voeren vanaf januari. Tot 37.000 Australische dollar (ongeveer 25.500 euro) geldt het tarief, daarna volgen de algemene Australische belastingregels.

Eerder werd voorgesteld om met een tarief van 32,5 procent te komen. Hierop was veel kritiek door zowel inwoners als toeristen. De landbouwsector vreesde voor een terugloop aan personeel door het hoge tarief. Ook werd gedacht dat toeristen hun verblijf zouden inkorten.

Uit onderzoek van eerder dit jaar bleek dat bijna 60 procent van de ondervraagde backpackers Australië zou mijden indien een belastingtarief van 35,5 procent werd ingevoerd. Er zijn geen cijfers bekend over het lagere tarief dat vanaf januari gehandhaafd zal worden.