Een grote bruine kiezelsteen die meer dan tien jaar geleden gevonden is, blijkt een fossiel te zijn van de hersenen van een dinosaurus. Het gaat om het eerste exemplaar dat ooit gevonden is.

De ontdekking is volgens wetenschappers verbazingwekkend, zo schrijft Sky News vrijdag. 

De hersenen zijn waarschijnlijk van een grote plantenetende dino die ongeveer 133 miljoen jaar geleden op aarde leefde. Wetenschappers denken dat het dier is gestorven vlakbij plekken waar water lag en dat zijn kop is begraven in moerassig gebied. Door die bodem zijn de hersenen zo goed bewaard gebleven.

Analyses van het fossiel hebben aangetoond dat er veel overeenkomsten zijn met de hersenen van vogels en krokodillen die tegenwoordig leven. Dit zijn ook aanverwanten van dinosaurussen.

Het fossiel is in 2004 gevonden door Jamie Hiscocks, een actieve fossielzoeker, op het strand van Bexhill, in het zuidoosten van Engeland. "Ik heb altijd geloofd dat ik iets bijzonders gevonden had. Er was iets geks aan de manier waarop het voelde en bewaard was gebleven."

Een professor aan de Oxford University herkende al snel na de vondst dat het om iets bijzonders ging, zijn team heeft nu deze conclusie getrokken.

Video: Kiezelsteen blijkt 133 miljoen jaar oud fossiel van hersenen dinosaurus

Kiezelsteen blijkt 133 miljoen jaar oud fossiel van hersenen dinosaurus
Kiezelsteen blijkt 133 miljoen jaar oud fossiel van hersenen dinosaurus