Een nieuwe stichting in Gelderland gaat meer aandacht vragen voor ‘fout’ Nederlands erfgoed uit de Tweede Wereldoorlog. De organisatie vindt dat er te weinig aandacht is voor de foute Nederlandse elementen in de oorlog. 

De stichting Versterking Herinnering WO II Gelderland heeft dit voorgesteld omdat er in Gelderland heel veel gebouwen en plekken zijn die in de Tweede Wereldoorlog door foute Nederlanders werden gebruikt.

Het project heeft volgens De Gelderlander als titel Schuldig Erfgoed gekregen.

De oude oorlogsfunctie van deze bijzondere locaties zou meer onder de aandacht moeten worden gebracht, zoals dat ook gebeurt met locaties waar verzetshelden woonden of waar de Geallieerden overwinningen boekten.

Anton Mussert

In Lunteren bevindt zich bijvoorbeeld een muur waar NSB-leider Anton Mussert vaak toespraken hield en op Landgoed Avegoor in Ellecom was een opleidingskamp voor SS’ers. Een ander object dat de stichting in het vizier heeft, is de oude bunker van Rijkscommissaris Seys-Inquart bij Wassenaar.

Het project Schuldig Erfgoed wordt opgezet samen met de Radboud Universiteit, de organisatie Erfgoed Gelderland en het provinciale toerismebureau.

De 'foute’ objecten worden eerst zorgvuldig in kaart gebracht. Daarna worden musea en andere culturele organisaties benaderd om meer aandacht aan het 'foute' erfgoed te gaan besteden.