Meer dan veertigduizend mensen hebben zaterdag een van de ruim zeventig asielzoekerscentra in Nederland bezocht tijdens de landelijke open dag.

Op de nieuwe opvanglocatie in Amsterdam kwamen zo'n tweeduizend mensen af, in Utrecht waren ongeveer twaalfhonderd mensen een kijkje komen nemen. Ook in Rijswijk, waar nu nog geen asielzoekers wonen, brachten enkele honderden mensen een bezoek.

Alle organisaties noemen de dag erg geslaagd. "Het ging het afgelopen jaar heel veel over asielzoekers, nu is er de kans om zelf je oordeel te vormen over hun opvang", zei woordvoerder Jan-Willem Anholts van het COA vooraf al.

De centra zijn om privacyredenen normaal gesproken niet zomaar toegankelijk, maar nu kunnen belangstellenden een kijkje nemen. Diverse organisaties vertellen tijdens de open dag over hun werkzaamheden tijdens de asielprocedure. 

Veiligheid

Niet alle van de ruim honderd opvanglocaties in het land openden de deuren. Op sommige plekken is uit veiligheidsoverwegingen geen open dag gehouden. "De opvang in Oude Pekela blijft dicht, uit veiligheid", zegt Anholts. Bewoners van het Groningse dorp hebben tegen de opvanglocatie geprotesteerd en de gemeente zag zich vorige week genoodzaakt een noodbevel uit te vaardigen.

De open dag wordt georganiseerd door het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), VluchtelingenWerk Nederland, Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en de Dienst Terugkeer en ertrek (DT&V). Er zijn rondleidingen, workshops en gesprekken.

Vorig jaar hielden 38 centra een open dag. Daar kwamen 15.000 bezoekers op af.