Greta Friedman, de verpleegster die op een wereldberoemde foto op Times Square wordt gezoend, is overleden. De foto werd op 14 augustus 1945 gemaakt, nadat Japan bekend had gemaakt te capituleren.

Haar familie heeft haar overlijden bekendgemaakt, stellen Amerikaanse media. Friedman werd 92 jaar oud en overleed aan de gevolgen van een longontsteking.

De foto, waarop een matroos een verpleegster zoent, werd gemaakt door de bekende fotograaf Alfred Eisenstaedt. De identiteit van het tweetal is al jaren een onderwerp voor felle discussies. De foto van Eisenstaedt geldt als een van de meest iconische beelden van de twintigste eeuw.

Friedman wordt door veel mensen erkend als de verpleegster op de foto.

Feestvierende matroos

Zij ontdekte pas in 1960 dat de foto was gemaakt, toen zij een boek zag met het werk van Eisenstaedt. Zij schreef het blad Life, dat de foto had geplaatst, om zich te identificeren. Maar ze kreeg te horen dat er al een andere vrouw was die zich had gemeld.

De inmiddels getrouwde Friedman bleef echter vasthouden aan haar verhaal. Zij liep op de bewuste dag na haar werk naar Times Square; er gingen de hele dag al geruchten dat de Tweede Wereldoorlog voorbij was. Toen zij in de feestvierende massa belandde, werd zij spontaan meegevoerd door een matroos. Dit zou George Mendonsa zijn geweest, een matroos die visser werd en die inmiddels 93 jaar oud is.

Tatoeage

In 1980 wilde Life eindelijk definitief uitzoeken wie de man en vrouw op de foto waren. Maar het blad werd overspoeld met aanmeldingen van mensen die claimden de matroos of de verpleegster te zijn en liet het onderwerp rusten.

In 2012 verrichtte een journalist uitgebreid onderzoek naar de vraag en 'bewees' definitief dat Friedman en Mendonsa de twee zoenende mensen waren. Dit deed hij onder meer na het bestuderen van hun lengte en kleine details, zoals een tatoeage van Mendonsa. Ook bestudeerde de journalist andere foto's die van het tweetal in die periode en op die dag waren gemaakt.

Concentratiekamp

De overleden Friedman werd in 1924 geboren in Oostenrijk als een van de vier dochters van een eigenaar van een kledingwinkel. Hun ouders stuurden de kinderen in de jaren dertig naar de VS en Palestina, toen de situatie voor joden in het door nazi's geannexeerde Oostenrijk onhoudbaar werd.

Zelf kwamen de ouders niet weg; zij stierven allebei in een concentratiekamp.

Greta Friedman kreeg in New York een baan als tandartsassistente. Daarom droeg zij het verpleegstersuniform op de dag van de capitulatie van Japan. Zij trouwde in 1956 met Mischa Friedman, een wetenschapper in dienst van het Amerikaanse leger.