Het grootste luchtvaartuig ter wereld, de Airlander 10, is woensdag tijdens een testvlucht in Bedfordshire in Engeland beschadigd nadat het met de neus naar beneden naar de grond kwam tijdens de daling. 

Volgens fabrikant Hybrid Air Vehicles is niemand gewond geraakt. Het was de tweede testvlucht van het vliegtuig dat een met helium gevuld luchtschip heeft. In de volksmond wordt het al de 'vliegende kont' genoemd door de billen-achtige vorm. 

De Airlander 10 dook met de neus naar beneden naar de grond en heeft daarom schade opgelopen aan de cockpit, die onderaan het toestel zit. De vlucht verliep verder wel goed, aldus een woordvoerder tegen BBC

92 meter

Het luchtvaartuig is 92 meter lang en is deels een vliegtuig en deels een luchtschip. Het is ontwikkeld voor de Amerikaanse overheid, maar het project kwam op een zijspoor door bezuinigingen bij defensie. 

De fabrikant lanceerde daarop een plan om de Airlander 10 in mei 2015 in de lucht te krijgen. Het luchtschip moet worden ingezet voor verschillende functies als bewakingsdoeleinden, communicatie, bezorging en mogelijk ook vervoer van reizigers.

Het moet uiteindelijk mogelijk zijn om het luchtvaartuig voor vijf dagen in de lucht te houden tijdens bemande vluchten. Het bedrijf wil tien Airlanders gebouwd hebben in 2021.

Video: Grootste luchtvaartuig ter wereld beschadigd bij testvlucht in Engeland