Tabak is niet langer het populairste en meest waardevolle middel voor ruilhandel in Amerikaanse gevangenissen. Ramen noedels zijn sinds kort geliefder.

Uit een nieuwe studie die maandag is gepubliceerd blijkt dat de populariteit samenhangt met de bezuinigingen op maaltijden en hoeveelheden eten die de gevangenen krijgen, schrijft The Guardian.

"De noedels zijn makkelijk te verkrijgen en bieden veel calorieën", aldus de studie van de Universiteit van Arizona. "Veel gevangenen werken en sporten elke dag en hebben eigenlijk te weinig energie om die dingen te doen. Daar spelen de noedels een rol in."

Ook kant-en-klare soepen zijn populairder dan tabak. De noedels in de gevangenis waar de studie werd gedaan kosten 59 cent, maar zijn zoveel waard dat een trui van 10 dollar ook geruild kan worden voor twee pakken noedels.

De onderzoekers spraken gedurende een jaar met zestig gevangenen. De trend ontwikkelt zich volgens hen ook op landelijk gebied.

De gevangenen die aan het onderzoek meededen kregen voorheen drie warme maaltijden per dag, maar krijgen nu twee warme en een koude maaltijd doordeweeks en maar twee maaltijden per dag in het weekend.