Een 13-jarige Britse jongen heeft binnen één dag bijna alle stations van de Londense metro aangedaan. Met zijn ludieke actie haalde de tiener geld op voor onderzoek naar leukemie, de ziekte waar zijn broer aan overleed.

Alasdair Clift bedacht de 'tube challenge’ zelf. Hij wilde iets concreets doen om geld in te zamelen nadat zijn 17-jarige broer Adam dit voorjaar overleed aan de ziekte.

Clift reisde maandag, samen met zijn vader, bijna twintig uur lang met de metro. Op elke halte stapten zij uit. Iets na middernacht bereikten zij luchthaven Heathrow, het laatste station op de langste lijn, melden Britse media.

De reis werd op sociale media door vele duizenden mensen gevolgd, die er verslag van deden met de hashtag #WheresAlly.

Route uitgestippeld

De jongen had zelf de route uitgestippeld, zodat hij binnen een etmaal langs alle stations kon. De Londense vervoersmaatschappij steunde het initiatief; zo mocht de tiener een paar ritjes mee rijden op de plek van de bestuurder. Onderweg kregen vader en zoon een officieel metro-certificaat als herinnering aan de reis.

Via de website JustGiving konden mensen de ludieke actie sponsoren. Ook gaven andere reizigers spontaan geld tijdens de trip. De tiener hoopte met zijn actie zeker 100 pond bij elkaar te reizen.

Gulle gevers

Aan het einde van de reis was er meer dan 30.000 pond gegeven voor zijn initiatief. Het bedrag liep dinsdagavond nog verder op.

Zijn vader liet na afloop weten een leuke dag te hebben gehad, al was het tweetal wel "verhit, zweterig en vermoeid" na de twintig uur durende rit. Hij bedankte de gulle gevers.

Het geld gaat naar Bloodwise, een instelling die zich inzet voor onderzoek naar de behandeling van bloedkanker.