De laatste wolharige mammoeten zijn vermoedelijk omgekomen door een tekort aan drinkwater. Dat stellen wetenschappers in een nieuw onderzoek.

De dieren woonden op een afgelegen gebied nabij het huidige Alaska. Deze laatste groep mammoeten zou zo'n vijfduizend jaar geleden zijn uitgestorven, in tegenstelling tot de grootste groep van de soort die ruim 10.500 jaar geleden is omgekomen.

Volgens de onderzoekers was klimaatverandering een belangrijke oorzaak. Door het warmere klimaat werden meren ondieper en daardoor konden de dieren niet genoeg drinken, staat in het onderzoek dat gepubliceerd is in Proceedings of the National Acedemy of Sciences.

Door een hogere temperatuur steeg het zeeniveau waardoor vervolgens het leefgebied van de beesten kleiner werd. Hierdoor verdwenen sommige meren in het zoute zeewater. 

Ondergang

Een gevolg daarvan was dat de overgebleven mammoeten bleven hangen rondom de resterende drinklocaties, aldus Russell Graham, hoogleraar aan de Universiteit van Pennsylvania. "Ze liepen daar maar rond waardoor de vegetatie geen kans kreeg."

Gedrag wat volgens Graham ook zichtbaar is bij moderne olifanten. De mammoeten waren door het vernietigen van de vegetatie mede oorzaak van hun eigen ondergang. 

"We weten dat de moderne olifant tussen de zeventig tot tweehonderd liter water per dag nodig heeft", zegt Graham. "De aanname is dat de mammoeten ook zo'n hoeveelheid nodig hadden."