Japan rouwt om het verscheiden van de oudste olifant van het land. De 69-jarige Hanako overleed donderdag in de dierentuin in Tokyo.

Al veel mensen hebben vrijdagochtend bij de dierentuin een blijk van medeleven achtergelaten om hun respect te betuigen aan het geliefde zoogdier.

Het is niet exact duidelijk wat de doodsoorzaak van Hanako is, meldt persbureau AFP. De dierentuin laat een autopsie verrichten op het dier.

Zij zou gevallen zijn. Als een olifant te lang op de zij ligt, raken interne organen snel bekneld, wat fatale gevolgen kan hebben.

Bloemenkind

Hanako, het Japanse woord voor 'bloemenkind', verwierf het afgelopen jaar veel internationale bekendheid. Dierenrechtenorganisaties vroegen veel aandacht voor de te kleine behuizing van de bejaarde olifant.

Bovendien zou Hanako eenzaam zijn. Meer dan een half miljoen mensen ondertekenden een petitie om haar te helpen.

Kinderboeken

Hanako werd in 1949 door Thailand aan Japan geschonken. Haar levensverhaal vormde onder meer de basis voor aantal kinderboeken en een tv-serie.

Het overleden dier is overigens niet de oudste olifant die ooit geleefd heeft. Volgens het Guinness Book of Records staat dit record op naam van Lin Wang, een Aziatische olifant die in 2003 op 86-jarige leeftijd overleed in de dierentuin van Taipei.