De Britse astronaut Tim Peake heeft zondag de eerste ruimtemarathon gelopen in ruim 3 uur en 35 minuten. Dat is maar iets boven zijn record op straat in de befaamde marathon van Londen uit 1999: 3.18.15.

Peake voltooide de klassieker op een loopband aan boord van het internationaal ruimtestation (ISS), dat op ruim 400 kilometer hoogte om de aarde draait.

De 44-jarige atleet werd met gepolsterde kettingen aan de 'grond' gehouden. Terwijl hij de 42,195 kilometer liep, met het parcours in de Engelse hoofdstad op schermpje virtueel voor ogen, maakte ISS meer dan twee omlopen.

Peake bereikte het 21,1 kilometerpunt boven Zuid-Amerika. Hoewel ook in gewichtsloze toestand de "laatste loodjes zwaar waren" kon hij een behoorlijk tempo volhouden tot de finish. Die werd vastgelegd door een zwevende fotograaf, collega Jeff Williams.

''Het was fantastisch vanmorgen'', zei Peake in een eerste reactie tegen zijn begeleiders in het ruimtevaartcentrum (EAC) van Keulen. Volgens zijn trainer en coach Patrick Jaekel zijn de buitenaardse omstandigheden zwaarder dan op de oevers van de Theems. ''Het is ongeveer een marathon met een rugzak van 20 kilo op de schouders.''

Wereldrecord

De tijd van Peake, die onderweg even zelfs 14 km/uur haalde, was een dik wereldrecord voor 'skywalkers'. De rekenmeester van het Guinness Book of Records, Marco Frigatti, had daarvoor een limiet gesteld van 4.24. Dat was de tijd die de Amerikaanse Sunita Williams in 2007 noteerde toen ze virtueel de marathon van Boston meeliep in het ISS.

Video: Britse astronaut Tim Peake loopt ruimtemarathon

Britse astronaut Tim Peake loopt eerste ruimtemarathon
Britse astronaut Tim Peake loopt eerste ruimtemarathon