Alphons Meeuwis, een van de bekende mensen die in de Tweede Wereldoorlog illegaal de verzetskrant Het Parool verspreidde, is vorige week donderdag op 99-jarige leeftijd overleden.

Meeuwis die opgroeide in een Amsterdams arbeidersgezin, deelde al blaadjes uit met propaganda tegen de NSB en de Duitsers voordat hij in 1941 werd gevraagd om de voorloper van Het Parool te verspreiden.

In november van dat zelfde jaar werd Meeuwis echter opgepakt door de Duitsers nadat zijn naam werd aangetroffen op een lijst van mensen die Het Parool uitdeelden. Meeuwis heeft sindsdien in verschillende kampen gezeten.

In 1944 wist hij te ontsnappen uit het kamp Lager Haaren, waarna hij opgevangen werd door een familie in Boxtel. Meeuwis vernam later dat hij aan de dood ontsnapt is, toen hij hoorde dat mensen uit dat kamp waren doodgemarteld in een steengroeve in Duitsland.

Volgens Het Parool moest Meeuwis vooral de laatste jaren veel aan de oorlog denken. Hij is vorige week donderdag ingeslapen. Woensdag is Meeuwis gecremeerd.