Maki’s gebruiken een mix van geurige lichaamsafscheidingen om geuren te verspreiden die beter en langer ruikbaar zijn voor andere maki’s. De dieren gebruiken deze lichaamsgeuren om hun territorium mee af te bakenen

De geuren worden geproduceerd door de klieren die zowel in de pols als in de borst van het dier zitten, schrijven onderzoekers van Duke University in het wetenschappelijk tijdschrift Royal Society Open Sciene.

Uit het onderzoek blijkt dat het mixen van geuren door maki’s waarschijnlijk twee doelen dient. Het vermengen van verschillende afscheidingen zorgt er enerzijds voor dat een geur ontstaat die meer informatie kan overbrengen. Anderszijds zorgt het combineren van afscheidingen voor een langer behoud van de geur, zo concluderen de onderzoekers.  

Gemixte geuren

Om uit te vinden waarom de dieren de geuren combineren, lieten de onderzoekers een groep maki’s aan zowel pure als gemixte geuren van onbekende maki’s ruiken. De gemixte geuren bestonden uit afscheidingen van zowel de borst- als de polsklieren.

De onderzoekers lieten de maki’s daarbij ruiken in twee rondes. Tijdens de eerste ronde mochten ze aan verse afscheidingen ruiken, daarna werden afscheidingen gebruikt die twaalf uur lang de tijd hadden gehad om te verdampen en die waren blootgesteld aan de lucht.

De maki’s bleken meer aandacht te hebben voor de gemixte afscheidingen dan voor de pure. Ze besteedden namelijk meer tijd aan het snuffelen aan de gemixte afscheidingen. Daarnaast was te zien dat de dieren een sterke voorkeur hadden voor de afscheidingen die twaalf uur lang waren blootgesteld aan de lucht. Aan deze afscheidingen begonnen ze namelijk te likken, in plaats van er alleen aan te snuffelen.

Totstandkoming geuren

De geuren die de maki's afgeven komen op verschillende manieren tot stand. In de polsen van de maki zitten klieren die een snel verdampende vloeistof produceren. Door de polsen tegen takken en planten aan te wrijven, komt een vloeistof vrij die een geur verspreidt.

De maki’s mixen deze vloeistof soms ook met een plakkerige substantie die door klieren in de borst wordt afgescheiden. Dit mengsel smeren ze op hun beurt weer aan hun staart.