De Britse geheime dienst heeft excuses gemaakt voor de behandeling van homoseksuelen in de vorige eeuw. De baas noemde specifiek computergenie Alan Turing, die een grote rol speelde in de Britse spionage in de Tweede Wereldoorlog.

In een zeldzaam optreden in het openbaar verklaarde GCHQ-baas Robert Hannigan dat de ban van de geheime dienst op homoseksuelen bij veel mensen schade heeft berokkend. Ook erkende hij dat de dienst door het verbod op homoseksuelen veel getalenteerde spionnen heeft afgewezen, aldus persbureau AP.

"In het feit dat dit decennia lang de dagelijkse praktijk was geeft aan hoe intolerant weerklinkt de Koude Oorlog en de intolerantie van die tijd", aldus Hannigan. "Maar dat is geen excuus en het maakt het niet minder fout. Daarom moeten wij hier onze excuses voor maken."

De baas van de geheime dienst zei dit tijdens een conferentie over rechten voor homoseksuelen, lesbiennes en transgenders.

Enigma-code

Hannigan noemde in zijn speech Alan Turing (1912-1954), een computergenie dat in de Tweede Wereldoorlog hielp de geheime Duitse Enigma-code te kraken. Met deze kennis hadden de Britten een groot strategisch voordeel ten opzichte van de Duitsers.

Bovendien legde Turing hiermee het fundament voor de uitvinding van de computer. Na de oorlog werd de oorlogsheld opgepakt vanwege zijn homoseksualiteit en door de overheid chemisch gecastreerd, waarna hij zelfmoord pleegde.

Imitation Game

"We zullen nooit weten wat Turing in zijn leven nog had kunnen bereiken en wat hij als pionier van kunstmatige intelligentie nog had kunnen ontdekken", stelde Hannigan. "Zo'n fout mogen we als samenleving nooit meer maken."

Sinds de film The Imitation Game, waarin acteur Benedict Cumberbatch de rol speelt van de computergenie, is er in Groot-Brittannië veel hernieuwde aandacht voor Turing en zijn verdiensten. De film werd genomineerd voor acht Oscars en verzilverde de award voor beste scenario.