Wetenschappers hebben een computerprogramma ontwikkeld dat vleermuizen kan herkennen aan de hand van de kreten die de dieren uitslaan.   

De onderzoekers legden 4.685 geluiden vast van 1.387 vleermuizen in Mexico, het land waar de meeste vleermuisssoorten voorkomen.

Deze opnames werden ingevoerd in een computerprogramma dat in staat is om de kreten en piepjes van de verschillende soorten te onderscheiden met kunstmatige intelligentie.

Dat meldt het wetenschappelijk tijdschrift Methods in Ecology and Evolution.

Vrijgelaten

De Britse en Mexicaanse biologen reisden anderhalf jaar lang met geluidsapparatuur door de jungle van Mexico en vingen vele honderden vleermuizen om hun kreten vast te leggen. Ze slaagden erin om 59 van de 130 vleermuissoorten in Mexico te vinden. Alle gevangen dieren werden uiteindelijk weer vrijgelaten.

Het computerprogramma dat de geluiden heeft geanalyseerd kan volgens hoofdonderzoekster Veronica Zamora-Gutierrez worden gebruikt om vleermuisgeluiden in bossen toe te schrijven aan specifieke soorten. Op die manier kan worden vastgesteld welke vleermuizen in een gebied voorkomen, zonder dat de dieren hoeven te worden gevangen.

Algoritme

"Tot nu toe was het lastig om dat te doen, aangezien vleermuizen geluiden maken die erg op elkaar lijken", aldus Zamora-Gutierrez op nieuwssite EurekAlert. "Dit probleem hebben we opgelost door een algoritme te ontwikkelen dat vleermuissoorten automatisch herkent."

Het programma kan zelfs vleermuissoorten identificeren waarvan geen geluiden zijn verzameld.

De software vergelijkt de kreten van deze dieren met andere geluiden in de database. Op basis van de overeenkomsten kan worden geschat hoe groot de vleermuizen zijn die de onbekende geluiden maken en tot welke soort ze behoren.