Twee grote ijsbergen zijn afgebroken van de Nansen-ijskap op Antarctica. Satellieten van de Amerikaanse en Europese ruimtevaartorganisaties NASA en ESA registreerden vorige week hoe de nieuwe kilometerslange ijsschotsen loskwamen van de ijskap.

In maart stelde ESA vast dat een deel van de ijsplaat nog maar losjes vastzat aan de rest.

Vorige week zagen satellieten van NASA dat de scheur inmiddels 40 kilometer breed was geworden. De ijsschots maakte zich uiteindelijk los van de ijskap en brak vervolgens in tweeën.

De ijsbergen, die 10 en 20 kilometer lang en beide 5 kilometer breed en zo'n 250 meter dik zijn, drijven naar het oosten en vormen vooralsnog geen gevaar voor de koopvaardij of wetenschappelijke stations in het gebied.

Wel bestaat de mogelijkheid dat wetenschappelijke apparatuur op de zeebodem beschadigd raakt.

Groenland

Eerder op donderdag werd bekend dat de ijskap op Groenland deze maand sneller smelt dan gebruikelijk. Door de hoge temperaturen in april is er smelt opgetreden in 10 procent van het landijs op het eiland.

Voor de komende dagen wordt er kouder weer verwacht. Er is dan ook een grote kans dat het vele smeltwater in de ijskap op Groenland later deze maand weer zal bevriezen.