De Noordpool beweegt langzaam in de richting van Groot-Brittannië, zo blijkt uit een nieuwe studie. Tot het jaar 2000 verschoof de Noordpool met ongeveer 10 centimeter per jaar richting Canada.

Inmiddels is de richting waarin het gebied zich beweegt veranderd. De Noordpool reist nu langzaam in de richting van Groot-Brittannië.

Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Science Advances.

De verschuiving van de Noordpool treedt op doordat de draaias van de aarde niet stabiel is, maar beweegt onder invloed van het gewicht van het ijs en water dat op het aardoppervlak drukt.

Kantelt

De draaias van de aarde kantelt steeds naar de kant waar de aarde het meeste massa verliest.  De gebieden die aan de uiteindes van de aardas liggen (de Noord- en Zuidpool) reageren op die bewegingen door langzaam te verschuiven over het oppervlak van de aarde. 

De Amerikaanse wetenschappers hebben satellietbeelden bestudeerd om te achterhalen waarom de Noordpool de laatste jaren in een andere richting beweegt dan daarvoor.

Ze vermoeden dat vooral het smelten van gletsjers op Antarctica en Groenland heeft gezorgd voor de verandering in de beweging van de Noordpool. De watermassa in deze gebieden neemt toe door het vele smeltwater, zodat de aardas naar de andere kant helt.

Maar ook het verlies van water in Azië en Rusland speelt mogelijk een rol. Veel gebieden in deze regio's hebben de laatste jaren te kampen gehad met grote droogte. Daardoor is er waarschijnlijk veel watermassa verloren gegaan. Ook dit verlies aan massa heeft de druk op de aardas veranderd.

GPS

Het is voor het eerst dat onderzoekers hebben bewezen dat niet alleen smeltend ijs van invloed is op de draaias van de aarde. "We hebben nu solide bewijs dat ook veranderingen in de distributie van water op het land bepalen in welke richting de aardas beweegt", verklaart hoofonderzoeker Surendra Adhikari op nieuwssite New Scientist.

Kennis over de verschuiving van de aardas is belangrijk, omdat het fenomeen van invloed is op de waarnemingen van satellieten van het GPS-systeem.