De skyline van Dubai wordt in 2020 aangevuld met een nieuwe toren van bijna een kilometer hoog, die het huidige hoogste bouwwerk ter wereld, de Burj Khalifa, moet overtreffen.

De nieuwe toren wordt ''net iets groter'' dan de Burj Khalifa in Dubai, die meer dan 828 meter telt, zegt de voorzitter van projectontwikkelaar Emaar Properterties zondag.

De futuristische toren is onderdeel van de vernieuwing van het oude centrum van Dubai. 'De Toren' moet het boegbeeld worden van het nieuwe zes vierkante kilometer grote handels- en woondistrict van Dubai.

Het gebouw, dat een kleine negenhonderd miljoen euro kost om te bouwen, krijgt een dakterras en restaurants. Daarnaast worden in het bouwwerk appartementen en een hotel gevestigd.

De neo-futurische Spaanse architect Santiago Calatrava Valls is verantwoordelijk voor het ontwerp van het bouwwerk. De toren is breed aan de onderkant en loopt uit in een spitse punt, die is geïnspireerd op een lelie en een minaret.

Wereldtentoonstelling

Het valt nog te bezien of de toren, die af moet zijn voor de Wereldtentoonstelling die Dubai in 2020 organiseert, ook het hoogste gebouw ter wereld wordt. In Saudi Arabië staat momenteel namelijk een bouwwerk in de steigers dat een kilometer hoog moet worden.