Wetenschappers, architecten, overheidsfunctionarissen en personen die opkomen voor het behoud van historisch cultureel erfgoed, komen deze week bijeen om maatregelen te nemen tegen de stijging van de zeespiegel. 

Tijdens de bijeenkomst in het Amerikaanse Newport, een van de mogelijk bedreigde gebieden, gaan de aanwezigen met elkaar om de tafel om te bepalen wat de beste manier is om tegenstand te bieden aan de stijging van het zeewater, meldt AP

Deze stijging kan aan het begin van de volgende eeuw oplopen tot meer dan een meter. Historische bouwwerken en culturele bezienswaardigheden zoals het Vrijheidsbeeld in New York lopen daardoor gevaar. Ook historische stadscentra in steden aan de oostkust van de Verenigde Staten en archeologische opgravingen in Hawaï zullen, als er geen actie wordt ondernomen, niet onaangetast blijven. 

''Iedere kuststad met belangrijke historische eigendommen zal in de toekomst last krijgen van het stijgende water en het toenemende aantal hevige stormen'', zegt een medewerker van de Newport Restauratie Foundation, de non-profit organisatie die de bijeenkomst organiseert.

Verhoging

Autoriteiten adviseren inwoners van de steden aan de oostkust van de Verenigde Staten om bouwwerken in laaggelegen gebieden te verhogen. Dit kan echter lastig worden door de constructie van de eeuwenoude huizen in sommige wijken. Daarnaast willen sommige mensen de bouwwerken behouden, omdat het historisch gezien belangrijke plekken zijn.

Veel van de bedreigde gebieden in Noord-Amerika liggen aan de oostkust tussen Kaap Hatteras, North Carolina en het zuiden van Maine. In deze gebieden is de stijging van de zeespiegel een van de hoogste in de wereld, zegt een medewerker van de Unie van Bezorgde Wetenschappers. ''We zijn niet in staat om deze plekken te redden.''

Volgens klimaatwetenschappers aan de Universiteit van Innsbruk en het Potsam Instituut in Duitsland, lopen tientallen plekken die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan gevaar door de stijging van de zeespiegel. Onder andere the Tower of London, Robbeneiland bij Zuid-Afrika, Venetië en Pompeii in Italië en het Tunesische Carthago.