Een zeer zeldzame en bedreigde Sumatraanse neushoorn is in Indonesië doodgegaan, slechts enkele weken nadat ze werd gevonden. 

Het was voor het eerst in ruim veertig jaar dat een levend exemplaar van de neushoorn in het wild was gezien op het eiland Borneo. Er werd lange tijd gedacht dat de Sumatraanse neushoorn was uitgestorven.

De vrouwelijke neushoorn was in maart in een val gelopen in de provincie Oost-Kalimantan, waar het dier slechts een klein leefgebied zou hebben vanwege mijn- en plantagebouw, schrijft persbureau AFP.

Infectie

Volgens het Indonesische ministerie van Milieu liep de vrouwelijke neushoorn een infectie aan de poten op toen haar gezondheid de afgelopen dagen sterk verslechterde. Het is nog niet bekend wat de doodsoorzaak was.

De Sumatraanse neushoorn is de enige Aziatische neushoorn met twee hoornen. Naar schatting leven er nog maar honderd in de wereld. Tot 2013 werd gedacht dat het dier was uitgestorven.

Het Indonesische ministerie van Milieu belooft de dieren beter te beschermen, nu duidelijk is dat er waarschijnlijk meer van op het eiland rondlopen.