Weten dat er een kleine kans op pijn bestaat, kan leiden tot beduidend meer stress dan de zekerheid dat pijn gevoeld zal worden. Dat zeggen Wetenschappers van de Medische Onderzoeksraad.

Situaties waarin mensen 50 procent kans hebben om een elektrische schok te krijgen, worden als stressvoller ervaren dan wanneer de kans op het krijgen van een schok 0 of 100 procent is, schrijven de onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications.

De wetenschappers lieten 45 vrijwilligers een computerspel spelen waarin ze moesten raden of er wel of niet een slang onder een steen verstopt zat. In het geval dat daadwerkelijk een slang tevoorschijn kwam als de steen was weggehaald, kregen de vrijwilligers een elektrische schok.

Naarmate het spel vorderde, kwamen de slangen steeds onder een andere steen vandaan, wat zorgde voor wisselende mate van onzekerheid bij de deelnemers of er wel of geen slang onder de steen zat. Deze onzekerheid werd gemeten met behulp van een geavanceerd computermodel dat de onzekerheid baseert op de gok van de vrijwilliger.

Het model maakt duidelijk dat wanneer iemand niet weet of er een schok komt, dat meer stress oplevert dan wanneer duidelijk is of de schok wel of niet komt. De onzekerheid bij de vrijwilligers bleek overeen te komen met de gevoelens van stress.

Voordelen

De onderzoekers vergelijken de resultaten met alledaagse situaties zoals sollicitaties, het wachten op resultaten in het ziekenhuis of treinvertragingen. De onzekerheid over wat er gaat gebeuren, maakt mensen nerveus.

Toch heeft deze stress, veroorzaakt door onzekerheid, ook voordelen. Het onderzoek wijst namelijk uit dat een hoog stressniveau ervoor zorgt dat mensen mogelijke gevaren en risico's beter kunnen inschatten. De deelnemers met het hoogste stressniveau en de grootste onzekerheid waren namelijk beter in staat om te bepalen of onder een steen wel of geen slang verscholen zat.