Woensdag 18 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Wiskundigen vieren maandag massaal internationale pi-dag

Wiskundigen en natuurkundigen over de hele wereld vieren maandag pi-dag. Op veel universiteiten en scholen wordt stilgestaan bij de bijzondere wiskundige constante.
Door NU.nl

Internationale pi-dag wordt op 14 maart gevierd omdat de cijfers van de Amerikaanse schrijfwijze van deze datum, 3/14, overeenkomen met de driecijferige benadering van de bijzondere oneindige constante.

Pi geeft de verhouding tussen de omtrek  en de diameter van een cirkel weer. Het getal staat vooral bekend om zijn letterlijk oneindige staart van decimalen achter de komma.

Ondanks verwoede pogingen van wiskundigen en natuurkundigen is de dag in Nederland nog relatief onbekend. Maar in Amerika, waar Pi-dag in 1988 voor het eerst werd gevierd, heeft het Huis van Afgevaardigden de viering inmiddels zelfs erkend als ludieke feestdag.

Video: Student kent pi met 250 cijfers achter de komma

Beeld uit video: Viering van 3,141593 en taart gooien tijdens pi-dag
Afspelen knop

Viering van 3,141593 en taart gooien tijdens pi-dag

Viering van 3,141593 en taart gooien tijdens pi-dag

Pie en pizza

Scholen en bedrijven besteden aandacht aan de dag door ronde appeltaart ('pie') of pi-zza te bakken en te verkopen. In lessen laten docenten leerlingen nadenken over hoe het leven er uit zou zien zonder pi.

In Nederland besteedde het weekblad Donald Duck uitgebreid aandacht aan het fenomeen met een aparte pi-editie.

Pi-kunstwerk

De Universiteit van Delft had de afgelopen jaren diverse ludieke manieren om het getal in het zonnetje te zetten: zo werd vorige jaar over de volle lengte van een gebouw de Griekse letter pi op de geval geprojecteerd.

Iets soortgelijks gebeurt dit jaar in Mechelen, waar studenten van de Lerarenopleiding Wiskunde op alle ramen van een toren van de campus zoveel mogelijk cijfers van het oneindige getal plakken. Op het plein voor het gebouw maken de studenten met stoepkrijt een levensgroot pi-kunstwerk.

Aanbevolen artikelen