Een Australische miljardair laat een replica bouwen van het beroemde schip Titanic. De Titanic II zou in 2018 haar eerst tocht moeten maken.

Clive Palmer had het plan al langer, maar diverse malen leek het niet door te gaan. Een woordvoerder van de Australische zakenman heeft donderdag aan The Belfast Telegraph bevestigd dat de replica er toch gaat komen.

Het schip dat Palmer laat bouwen wordt een identieke kopie van het wereldberoemde schip dat in april 1912 op zijn eerste tocht verging. De Titanic botste tegen een ijsberg en zonk naar de zeebodem. Omdat er te weinig reddingssloepen waren, kwamen bij de ramp ruim 1500 van de 2200 opvarenden om het leven.

Het enige verschil met de oude Titanic is dat het nieuwe schip vier meter langer is, om te kunnen voldoen aan de moderne maritieme veiligheidseisen. "Titanic II krijgt moderne veiligheidsmaatregelen, satelliet, digitale navigatie en radar", aldus een woordvoerder van Palmer.

Titanic II vaart in 2018 uit
Titanic II vaart in 2018 uit

Andere route

Het schip wordt 270 meter lang, 53 meter hoog en weegt als het klaar is 40.000 ton. Het vaartuig biedt ruimte aan 2400 passagiers en 900 crewleden. Net als de oude Titanic komen er drie verschillende klassen voor de reizigers.

De eerste tocht van Titanic II volgt naar verwachting niet dezelfde route als haar voorganger, die van Southhampton naar New York voer. De doop zal plaatsvinden tijdens een reis van Jiangsu in China naar Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten, twee steden waar Blue Star Line, het bedrijf van Palmer, vestigingen heeft.

De eerste biedingen op tickets voor de eerste tocht zijn al binnen. Sommige mensen hebben er 640.000 Britse pond (ruim 812.000 euro) voor over om de reis mee te kunnen maken.