Zondag 3 juli 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NS haalt 'spreeuwenlaser' weg van Rotterdam Centraal

De NS heeft de 'spreeuwenlaser' weggehaald van station Rotterdam Centraal. Het apparaat, dat de vogels op een natuurvriendelijke manier moest verjagen, stuitte op veel kritiek.
Door: NU.nl

Volgens de NS veroorzaakten de vogels veel overlast bij de reizigers. De laserstralen zouden de dieren bang moeten maken en ze op die manier uit het station moeten verjagen.

"NS evalueert terwijl reiziger en vogel zich herpakken", schrijft stadsecoloog André de Baerdemaeker van Rotterdam op Twitter. Hij was een van de grote tegenstanders van de 'spreeuwenlaser'.

De stadsecoloog meent echter dat de spreeuwen bij station Rotterdam Centraal horen. "Het is een stukje natuur dat dicht bij ons ligt", liet hij eerder weten voor RTV Rijnmond. "Deze vogels doen ons geen kwaad. Ze zijn zelfs een vrolijk elementje hier op gure dagen als we moeten wachten op een trein. Het is altijd leuk als er een paar vogels langs komen kwetteren."

Bedreigde soort

Bovendien zitten de vogels op het station beschermd tegen roofdieren. Het gaat de laatste jaren niet goed met spreeuwen in Nederland. Het worden er steeds minder, vooral door de afname van sappige weilanden, de voornaamste voedselbron voor de vogel.

De oproep van de stadecoloog om te stoppen met de lasers werd gesteund door directeur Kees Moeliker van het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam.

Aanbevolen artikelen