Donderdag 30 juni 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

IJsbrug studenten TU Eindhoven stort in vanwege dooi

Een poging van studenten uit Eindhoven om de grootste ijsbrug ooit te bouwen is mislukt. Het ambitieuze bouwwerk, dat in Finland werd gebouwd, is ingestort als gevolg van de dooi.
Door: ANP

Uiteindelijk werd de druk op de ballon die de constructie steunde te groot. "Het is gaan dooien. Daarbij ging het ook regenen, waardoor het ijs helemaal zacht is geworden", zegt Arno Pronk van de Technische Universiteit Eindhoven maandagochtend.

Met de ijsbrug hoopten de studenten hun eigen record te verbeteren. In 2014 bouwden ze een koepel van ijs van 30 meter.  De ijsbrug had een overspanning van 35 meter.

2014: koepel van ijs

Vezels

Bij de bouw van de brug waren over een periode van ongeveer zeven weken zo'n 190 studenten van verschillende universiteiten betrokken. Het project diende onder meer om studenten te laten werken met ongewone materialen. In dit geval werd ijs versterkt met vezels.

De Eindhovenaren voegden cellulose aan het ijs toe, een onderdeel van hout. "Eerder gebruikten we zaagsel, maar cellulose is steviger en makkelijker te verwerken. Bovendien werd het ijs bruin van zaagsel, dat was niet een heel leuk plaatje. Met cellulose krijgen we mooi wit ijs, een bijkomend voordeel", zei Pronk in december.

Beeld uit video: IJsbrug studenten TU Eindhoven stort in vanwege dooi
Afspelen knop

IJsbrug studenten TU Eindhoven stort in vanwege dooi

IJsbrug studenten TU Eindhoven stort in vanwege dooi

Aanbevolen artikelen