Donderdag 30 juni 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Piano waar president Lincoln naar luisterde wordt weer bespeeld

Een piano waar president Abraham Lincoln 160 jaar geleden vermoedelijk naar luisterde, wordt zaterdag weer voor het eerst in jaren bespeeld.
Door: NU.nl

In museum Edwards Place in de plaats Springfield in de staat Illinois is de piano voor het eerst sinds tientallen jaren bespeeld, zo meldt persbureau AP.

Het museum is gewijd aan het leven en werk van de Amerikaanse president, die vooral bekend werd vanwege het afschaffen van de slavernij. Lincoln woonde en werkte jarenlang in Springfield.

De 180 jaar oude piano stond in het huis waar Lincoln (1809-1865) zijn vrouw Mary Todd ontmoette en later huwde. Het wordt aangenomen dat Lincoln in de periode dat hij werkzaam as als advocaat met regelmaat luisterde naar piano terwijl deze door vrienden en bekenden werd bespeeld. In oude documenten en krantenartikelen over Lincoln wordt het instrument genoemd.

Crowdfunding

De Springfield Art Association heeft de piano laten opknappen na een crowdfunding die bijna 17.000 dollar opleverde. Het instrument kwam in 2011 in het bezit van de organisatie. De restauratie van het 180 jaar oude instrument was erg lastig omdat veel onderdelen niet meer worden gemaakt.

Het concert wordt bijgewoond door tientallen donateurs die hebben bijgedragen aan de restauratie.

Aanbevolen artikelen