Leerlingen van Groningse basisscholen in het aardbevingsgebied krijgen vanaf volgend jaar aardbevingslessen.

De Veiligheidsregio Groningen werkt aan een lespakket over de impact en het ontstaan van bevingen door de aardgaswinning.

De lessen voor de jongere groepen gaan over wat ze voor, tijdens en na een aardbeving moeten doen en hoe ze een aardbeving kunnen verwerken.

Voor de bovenbouw gaan de lessen meer in op de techniek achter de gaswinning en het ontstaan van bevingen en hoe je je eigen kamer zo veilig mogelijk kan inrichten zodat er tijdens een beving niets gebeurt.

Bevingsgebied

Scholen in het bevingsgebied hadden al lange tijd behoefte aan zo’n lespakket. In de negen bevinggemeenten zijn ongeveer 150 basisscholen.

"Sommige aardrijkskundelessen zijn echter ook interessant voor scholen die net buiten het bevingsgebied vallen", aldus een woordvoerster van de Veiligheidsregio. Uiteindelijk komen er voor de verschillende groepen 27 multimediale lessen, die los of in een serie kunnen worden gedoceerd.

De Veiligheidsregio denkt dat de eerste leraren in het voorjaar van 2016 kunnen beginnen met een training over de lessen. Het pakket wordt ontwikkeld door de GGD, de Rijksuniversiteit Groningen, de Nederlandse Aardoliemaatschappij NAM en Klassewijzer.