Utrecht heeft twee van de vijf beste ijsmakers ter wereld in haar stad wonen: Romana de Lorenzo van IJskiosk Venezia en Roberto Coletti van Roberto Gelato. 

Zij eindigden woensdag op de vierde en tweede plek bij de Coppa D'oro, een wereldkampioenschap voor ijsmakers in Italië.

Aan de oudste ijswedstrijd van Italië deden bijna honderd ijsmakers mee, van Australië tot Libië en Iran. "Iedereen moest op maandag zijn ricotta-ijs inleveren, dat werd dan geproefd door een jury van 28 mensen", vertelt De Lorenzo. In de jury zitten Meester IJsbereiders: "een van de juryleden was de eigenaar van de oudste ijssalon van Rome, de vijfde generatie dan."

Het presenteren aan de jury ging om de beurt: "We moesten al onze ingrediënten los presenteren, zo konden de leden van de jury checken of je je producten wel goed kent. Daarna moesten we daar ter plekke pasteuriseren en het ijs draaien. Dit gebeurde allemaal live, iedereen op de ijsbeurs kon zo meekijken."

Beste vrouw

De Lorenzo eindigde als beste vrouw. "Dat is ook wel een dingetje hoor. In het ijsvak zitten maar heel weinig dames. Mijn zwager, Roberto, is tweede geworden. Het was zo leuk dat wij als Utrechters in de finale zaten, verder waren het alleen maar Italianen."

Zo was het woensdag een Utrechts feestje op de oudste ijsbeurs van Italië in Langarone. De opa van De Lorenzo, Guido De Lorenzo, opende in 1928 als eerste Italiaan een ijssalon in Nederland. Haar vader opende in 1971 de ijssalon op de Oudegracht. "Ik vind het een kroon op zijn werk. Hij heeft het Roberto en mij allemaal geleerd. Indirect heeft hij dus gewonnen."

​Romana de Lorenzo aan het werk onder toeziend oog van de jury